Gewichtheffer Danique wil naar Spelen

Gewichtheffer Danique (29): ‘Meedoen aan de Olympische Spelen is een ultieme droom’

De Helmondse Danique Schepens (29) mogen we met recht een echte powervrouw noemen. Ze is militair en richt zich in haar vrije tijd vooral op gewichtheffen. Badass!

Het sportavontuur begon zo’n vier jaar geleden voor Danique. “Ik was altijd al behoorlijk fit, ook vanwege mijn werk. Toen een collega me liet kennismaken met crossfit was ik snel verkocht. Bij die sport gaat het niet om je uiterlijk. Je ziet niemand flexen of selfies maken voor een spiegel in de sportschool. Het normale fitness zie ik altijd als een soort hengstenbal, waar iedereen wil opscheppen. Bij crossfit draait het allemaal om allround fitheid en jezelf blijven uitdagen. Je wilt steeds weer de beste of de snelste zijn. Hierbij kan ik echt mijn kracht kwijt.”

Danique gewichtheffen 002
Foto: indebuurt

Nederlands kampioen

Inmiddels is gewichtheffen voor Danique veel meer dan een beetje sporten. Haar eerste wedstrijd herinnert ze zich nog goed. “Dat was in Veldhoven voor de selectie van het NK. Ik dacht: ik doe gewoon mee en zie wel hoe ver ik kom. Uiteindelijk werd ik zelfs Nederlands kampioen in mijn gewichtsklasse. Heel bizar, dat had ik nooit verwacht. Maar toen werd voor mij wel duidelijk: ik wil nóg beter en sterker worden.”

Geen dikke pizza’s meer

Als Danique niet is uitgezonden vanwege haar werk als militair, traint ze acht (!) keer per week. “En dat is niet het enige, want op de andere dagen ben ik er ook mee bezig. Dan moet mijn lichaam herstellen en krijg ik bijvoorbeeld massages. Het zwaarste van alles is misschien nog wel het voedingsschema dat bestaat uit koolhydraten, vetten, groenten en eiwitten. Soms heb ik ook gewoon zin in een dikke pizza, chocolade of m&m’s. In het begin was dat heel heftig, maar nu ben ik het gewend. Dat soort dingen haal ik gewoon niet in huis.”

DaniquDanique gewichtheffen 003e gewichtheffen 003
Foto: indebuurt

Handig met verhuizen

Danique krijgt veel steun vanuit haar omgeving. Vooral haar vader is trots. “Dan knijpt-ie in mijn arm om mijn spieren te voelen en dat zegt hij:  ‘Dat is toch niet normaal!’ Heel grappig. Vriendinnen vinden het vooral heel handig dat ik sterk ben. Als iemand moet verhuizen ben ik de eerste die ze bellen om een zwaar kastje te tillen.”

Olympische Spelen

Momenteel traint Danique voor het Nederlands kampioenschap op 9 februari in Almere. “Op dit moment kan ik 105 kilo omhoog krijgen, hopelijk kan ik tijdens het NK 110 of 112 kilo aan.” En na die wedstrijd houdt het niet op. “Het volgende doel is het EK en mijn ultieme droom is meedoen aan de Olympische Spelen. Dat is jammer genoeg nog ver weg. Dankzij dat vooruitzicht heb ik het ervoor over dat mijn hele leven in het teken staat van de sport.”

Bron: Indebuurt
Foto: Indebuurt